dimecres, 24 d’octubre del 2012

Empenta al patrimoni industrial

L'1 de desembre es presentarà un col·lectiu que vol recuperar i divulgar la societat i l'arquitectura fabril 

La divulgació del patrimoni generat per la societat industrial des de mitjan segle XIX fins avançat el XX és l'objectiu d'un col·lectiu de nova creació que neix vinculat al Centre d'Estudis del Bages i l'associació Amics de la Unesco. Albert Martí, Josep M. Vila, Jordi Bonvehí, Jaume Serra i Jaume Perarnau són els cinc membres fundacionals d'una iniciativa que veu la llum sense oficialitzar-se com a entitat però amb la voluntat d'obrir-se a tothom qui vulgui participar-hi per tal de contribuir a recuperar la memòria del passat industrial. El Grup de Treball de la Societat i el Patrimoni Industrial, que es presentarà en societat el dia 1 de desembre, se sent filla del treball que fa des de fa temps la Comissió de Defensa del Patrimoni Cultural del Centre d'Estudis del Bages, una secció que vetlla per la conservació i el coneixement del llegat arquitectònic de totes les èpoques. "Feia temps que parlàvem de crear una plataforma, no exclusiva d'especialistes, des de la qual fer difusió de la societat del món industrial, no tant sols dels edificis sinó també intentant rescatar la memòria oral de les persones", explica Jaume Perarnau. "Hi ha molta feina per fer, i en alguns temes ja hem fet tard". L'adequada preservació de la Fàbrica dels Panyos, ubicada a la llera del riu Cardener al seu pas per Manresa, i la defensa del valor arquitectònic i cívic de la Fàbrica Nova, ubicada en un enorme solar cèntric de la capital del Bages i a hores d'ara amb totes les obres aturades, són dos dels temes que des de fa temps vetlla la Comissió i sobre els quals també vol posar la mirada el nou grup de treball. "No som un grup de pressió, però en els casos flagrants hi volem dir la nostra", segons Perarnau.

"La cobertura de la teulada dels Panyos -un edifici que data del 1826- s'ha fet amb correcció. Però la fàbrica és Bé Cultural d'Interès Nacional, i caldrà estar atents a l'execució del Pla Director perquè s'hi ha projectat una passera per creuar el riu que és molt agressiva amb la façana principal, la fluvial". El Grup de Treball de la Societat i el Patrimoni Industrial no té entre les seves prioritats fer un inventari perquè "almenys en el cas de Manresa, el Catàleg de Patrimoni es va realitzar fa poc i ja és feina feta". Un exemple paradigmàtic del patrimoni industrial de la Catalunya Central és la Fàbrica Bertrand i Serra, la popular Fàbrica Nova, sobre la qual pesa una "realitat urbanística complexa", en paraules de Perarnau. "Som davant d'un cas flagrant en el qual ja hem fet tard. Ara mateix queda ben poca cosa del patrimoni, però hem de procurar que la intervenció que s'hi faci sigui respectuosa"

Presentació ciutadana 

El dissabte 1 de desembre és la data escollida pel Grup de Treball per donar-se a conèixer a la ciutat. Segons Jaume Perarnau, "destinarem el mati a fer, primer, una trobada de to acadèmic, i després realitzarem una visita guiada a espais i elements industrials abandonats d'un sector de Manresa, oberta a tothom. Encara no tenim la llista tancada dels indrets per on passarem perquè estem parlant amb alguns propietaris". La pàgina web es vol posar en funcionament abans que acabi l'any. De cara als primers mesos del 2013, el grup celebrarà una jornada sobre el patrimoni industrial perdut al Bages, així com conferències, visites guiades, cicles de cinema i altres activitats per enriquir el coneixement de la industrialització del Bages amb treballs de recerca i entrevistes personals. "Hi ha gent que ja no hi és, edificis que s'han perdut...", va apuntar Perarnau. Per això "hi ha una feina sobre la qual pesa una certa urgència. Si haguéssim fet una fotografia del Bages fa vint-i-cinc o trenta anys i la comparéssim amb l'actual, ens adonaríem que hi ha hagut canvis molts ràpids. Una transformació que ha agafat la societat civil amb el pas canviat". L'entitat vol "parlar d'arquitectura, però també del context històric, de com es va passar de la societat agrícola a la industrial, i de les persones que la van protagonitzar, dels amos i dels obrers. Volem que la gent sàpiga on hi havia les fàbriques que ja han desaparegut, com pot ubicar els cafès, els teatres i les places de toros". El Grup de Treball és conscient que la societat industrial és present encara en l'imaginari de molta gent que la va viure, tot i que "ara ja s'ha acabat i hem entrat en un nou tipus que no sé com dir-ne", diu Perarnau.

Diari Regió7, (24/10/12)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada