dijous, 10 de gener del 2013

La Fàbrica Nova de Manresa, encallada des de fa 50 mesos


La divisió immobiliària de La Caixa, Servihabitat, no se'n desentén, com ho demostren les actuacions de manteniment que realitza, però la realitat és que ja fa 50 mesos que té la propietat de l'operació de la Fàbrica Nova de Manresa i que aquesta no arrenca. 

La de la Fàbrica Nova és una intervenció clau per a la ciutat, a cavall dels barris de les Escodines, Vic-Remei i Sagrada Família, amb implicacions importants també per al Barri Antic, ja que podria donar una nova centralitat a Manresa i reforçar la seva capitalitat comercial. 

La potent promotora barcelonina Sacresa la comandava al costat de la manresana Cots i Claret -que concentra la construcció de la majoria d'habitatges mentre La Caixa lidera la part comercial-, però Sacresa es va ensorrar per la crisi i la seva part va anar a parar a mans de La Caixa per eixugar deutes. Tot seguit, La Caixa va decidir no mantenir l'encàrrec que havia fet Sacresa a Cots i Claret, i que aquesta estava realitzant, de consolidació de façanes, estructures especials d'apuntalament i estabilització de façanes, moviment de terres, enderrocs, fonamentació, estructura i reconstrucció de la façana de la nau principal de la Fàbrica Nova, l'única que ha quedat dempeus, la resta va ser ensorrada. 

El que sí que va fer Servihabitat va ser embolicar la nau històrica amb una lona gegantina amb la imatge de la façana impresa -a l'espera que es faci la rehabilitació-, adequar el perímetre i intentar evitar les concentracions d'aigua i evacuar-la amb bombes. En el seu dia, Cots i Claret es va oferir a continuar les obres de consolidació d'aquest patrimoni fabril catalogat i va explicar que la suspensió dels treballs que duia a terme no va ser pels impagaments sinó per manca d'ordres de la direcció de l'obra. 

Servihabitat va anunciar que hi hauria màquines treballant a la Fàbrica Nova abans que acabés l'any 2011, però aquestes previsions han quedat desmentides pel pas del temps. El que hi ha pendent de dur a terme és un projecte que podria arribar a variar la centralitat de la ciutat a base d'una concentració d'oferta comercial mai vista a Manresa -equivalent a la superfície de tres Carrefour com el dels Trullols-, un pàrquing de 900 places i també un parc urbà de 35.000 metres quadrats.

(Extracte diari Regió7 10/01/13)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada